Logo MAG - Website
8 Langkah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

Terdapat beberapa pilihan untuk anda yang ingin memiliki hartanah idaman anda, termasuklah membeli rumah baru yang baru sahaja siap dan dibuka untuk jualan, beli rumah sub-sale, ataupun beli rumah lelong. Persamaan antara ketiga-tiga kategori rumah tersebut adalah kesemuanya dibina oleh pemaju.


Tetapi jika anda sudah memiliki tanah sendiri, terdapat satu lagi alternatif yang anda boleh pertimbangkan, iaitu bina rumah sendiri di atas tanah sendiri.


Adakah ianya berbaloi untuk anda bina rumah sendiri? Di sini kita akan melihat kelebihannya berbanding dengan membeli rumah baru, subsale atau rumah lelong.

Walaupun terdapat kelebihan antara kedua-duanya, ada juga risikonya. Berikut adalah senarai risiko yang bakal dihadapi untuk kedua-duanya :

Dengan ini, anda sudah pun tahu akan kelebihan dan risiko apabila anda memilih untuk membina rumah di atas tanah sendiri. Jadi, mari kita lihat 8 langkah untuk membina rumah sendiri.

1) Sediakan Bajet Untuk Pembinaan Rumah
housing-finance-scale

Apabila anda ingin memiliki rumah idaman anda, sama ada rumah baru yang dibina oleh pemaju ataupun membina sendiri rumah, perkara yang paling penting sekali adalah dengan melihat bajet terlebih dahulu. Pastikan anda tahu dahulu sama ada anda mampu atau tidak untuk mendapatkan pinjaman perumahan, dengan mengira beberapa perkara seperti :


● Ambil gaji bulanan anda dan tolak semua komitmen.

● Dengan jumlah yang tinggal tadi, tentukan berapa bayaran maksimum yang anda mampu bayar tiap-tiap bulan.

● Pastikan anda masih ada duit lebih untuk makan pakai apa semua, dan pastikan anda bersedia kalau ada apa-apa kecemasan.


Ada beberapa faktor penting yang akan mempengaruhi kos anda dalam membina rumah sendiri, iaitu:

● Saiz rumah

● Kualiti bahan binaan

● Struktur dan reka bentuk rumah


Jadi pastikan anda buat perancangan dengan teliti. Kerana perlu diingatkan bahawa walaupun rumah anda siap lambat, bayaran pinjaman perumahan tetap perlu dijelaskan tiap-tiap bulan!

2) Semak Status Hak Milik Tanah

Bila anda dah tahu tanah mana nak pilih (jika diberi pilihan tanah yang banyak), pastikan struktur tanah tersebut kukuh dan bukannya terletak di kawasan berisiko tinggi seperti kawasan banjir atau tanah runtuh.


Kemudian, ianya penting untuk anda semak hak milik tanah untuk memastikan anda boleh mendapat kelulusan untuk membina rumah sendiri. Mengikut Seksyen 116 Kanun Tanah Negara, dalam surat hak milik, kategori penggunaan tanah perlulah dinyatakan sebagai “bangunan”, dengan nama anda sebagai pemilik tanah. Bagaimana pula dengan tanah yang dikategorikan sebagai pertanian? Sebenarnya anda boleh memohon daripada majlis daerah untuk menukarkan kategori tersebut kepada "bangunan".


Tetapi sebelum itu, tanyalah pihak bank terlebih dahulu. Hal ini kerana kebanyakan polisi mewajibkan tanah tersebut dalam kategori “bangunan”, tak kiralah sama ada majlis daerah meluluskan permohonan anda atau tidak.

3) Pastikan Anda Lantik Pasukan Yang Bertauliah
044ee4_531ac2ff5f744274b5a8d3654261bf46_mv2

Setelah anda telah bersedia untuk membina rumah atas tanah sendiri, sudah tiba masanya untuk anda melantik:


● Arkitek dan juru ukur

● Kontraktor

● Peguam untuk menguruskan kontrak perjanjian antara anda dengan kontraktor


Pada fasa ini, kontraktor bertanggungjawab untuk:

● Reka bentuk berdasarkan bajet, kualiti, dan tempoh yang dipersetujui.

● Menyediakan pelan lukisan rumah yang sesuai untuk dihantar kepada pihak berkuasa untuk mendapatkan permit rumah.

● Bila rumah siap dibina, arkitek akan mengeluarkan "Certificate of Completion and Compliance" (CCC) yang menandakan bahawa rumah tersebut selamat untuk didiami.


Antara tugas juru ukur adalah untuk membantu mengukur keluasan sempadan rumah dan menjalankan kerja-kerja mengukur tanah yang lain.


Harus diingat, ada tempoh masa menunggu untuk anda mendapatkan kelulusan pelan daripada pihak berkuasa.

4) Sediakan Perjanjian Membina Rumah
pexels-cytonn-photography-955389-scaled

Seterusnya, anda perlu mendapatkan quotation (sebut harga) daripada kontraktor. Ini kerana sebut harga akan digunakan untuk menghantar permohonan pembiayaan anda kepada LPPSA (jika anda guna pinjaman perumahan kerajaan) atau kepada bank untuk menilai pinjaman yang anda layak.


Pastikan anda melantik kontraktor dan peguam bertauliah untuk selesaikan kerja. Semak kelulusan dan latar belakang mereka terlebih dahulu! Ini merupakan langkah yang sangat penting kerana sebenarnya sudah terdapat banyak kes di mana pengguna tertipu dengan kontraktor. Pada 2016, kes-kes penipuan kontraktor ini merupakan aduan kedua tertinggi yang direkodkan NCCC (Pusat Perkhidmatan Aduan Nasional). Anda boleh semak sama ada kontraktor tersebut berdaftar atau tidak di laman web SSM. Anda juga boleh dapatkan maklumat lanjut mengenai kontraktor tersebut di laman web CIDB.


Buat tinjauan sebut harga terlebih dahulu, supaya anda boleh bandingkan harga yang sesuai dengan bajet anda menggunakan bahan binaan yang berkualiti.


Kemudian, tibalah masa untuk mencari peguam yang bertanggungjawab untuk:

 Memastikan perjanjian membina rumah antara anda dengan kontraktor sah di sisi undang-undang.

 Menguruskan permohonan pinjaman yang melibatkan aspek undang-undang.

 Menguruskan proses tuntutan wang daripada pihak kontraktor berdasarkan perkembangan projek binaan yang telah dijalankan.


Jika anda tidak teliti dalam membuat surat perjanjian membina rumah, mungkin anda akan menghadapi masalah di kemudian hari. Sebagai contoh, sekiranya kontraktor yang dilantik membiarkan projek terbengkalai, anda tidak ada sebarang bukti yang kukuh untuk membuat aduan sekiranya ia tidak dinyatakan oleh perjanjian membina rumah.

5) Proses Penilaian
bina-rumah-tanah-sendiri-3

Setelah pelan rumah diluluskan oleh pihak berkuasa dan perjanjian membina rumah telah ditandatangani, bank dan LPPSA akan menjalankan penilaian sebelum meluluskan pinjaman. Pemberi pinjaman akan membuat semakan dari segi keluasan rumah, lokasi, dan beberapa faktor lain.

6) Kini Proses Pembinaan Bermula!

Sepanjang proses pembinaan, jangan lupa untuk memantau perkembangan kerja kontraktor. Anda perlu datang ke tapak projek sekali-sekala untuk memastikan rumah idaman anda sedang dibina seperti yang sepatutnya.


Pastikan juga anda simpan segala resit yang dikeluarkan kontraktor. Anda juga perlu selalu menghubungi peguam anda bagi melancarkan urusan tuntutan wang dengan kontraktor berdasarkan perkembangan kerja.


Jika ada apa-apa masalah dengan prestasi kontraktor, anda boleh membuat aduan kepada Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) di bawah Seksyen 53, Akta Perlindungan Pengguna.

7) Dapatkan Perakuan Siap dan Pematuhan (CCC)
Business people at office desk handshaking after signing an agreement, hands top view, unrecognizable people

Setelah rumah siap, Perakuan Siap dan Pematuhan (CCC) diperlukan untuk menandakan yang rumah tersebut selamat didiami. CCC hanya akan diluluskan sekiranya:


 Syarat yang dikenakan oleh PBT dipatuhi.

 Borang-borang yang berkaitan telah diisi dengan lengkap.

 Semua perkhidmatan utama disediakan termasuklah air, elektrik, sistem pembetungan, dan beberapa perkhidmatan lain.

 Principal Submitting Person (PSP) mengakui bahawa sepanjang dia mengawasi pembinaan ini, dia mengakui bangunan ini telah disiapkan dan pelan telah diluluskan.

8) Pembayaran cukai dan insurans

Setalah rumah siap, ada beberapa pembayaran yang perlu anda jelaskan:

 Cukai pintu dan tanah

 Insurans kebakaran


Apabila rumah sudah siap dibina, telah mendapat kunci dan semua cukai telah dijelaskan, barulah anda boleh tarik nafas lega dan bersedia untuk mendiami rumah yang baru sahaja siap dibina. Kami amat berharap perkongsian artikel ini akan membantu anda dalam membina rumah impian yang anda sudah lama idamkan. Selamat berjaya!